Tässä jaksossa meillä oli hommana tehdä kittaus/maalaus harjoitus osana kurssin arvosanaa.
Ensiksi leikattiin kaarisaksilla 400mm x 300mm pellin pala, jonka toinen pidempi sivu kantattiin ympäri saumakittausta varten.
Sitten pelti manklattiin kaarevaksi mankelilla. Mankelia käyttäessä ei kannata kiirehtiä, vaan taivuttaa aina vähän kerrallaan, jotta muodosta tulee tasainen.
Mankeloinnin jälkeen pyydettiin opettajaa lyömään kappaleeseen lommo. Ennen kitauksen aloittamista pinta pyyhitään rasvanpoistolla, jotta ei pintaan jäisi rasvaa ja kitti tarttuisi kunnolla, pinta pitää myös mustaa karhentaa kunnolla kauttaaltaan ja varsinkin lommon pohjalta. Kunnollisen karhennuksen jälkeen pinta pyyhitään jälleen rasvanpoistolla ja voidaan aloittaa kittaaminen.
Kittinä käytin Evercoatin rage gold yleiskittiä, se on melko löysää kittiä, mutta sitä on helppo levittää ja hioa. Koska kyseinen kitti on löysää niin sillä ei ole niin helppoa täyttää kerralla suuria kuoppia, joten kittasin aina kerroksen, jonka hion kevyseti tasaiseksi ja huokosettomaksi, putsasin rasvanpoistolla ja laiton uuden kerroksen kittiä.
Kun kittiä oli tarpeeksi aloin hiomaan kappaletta tasaiseksi ja oikeaan muotoon. Aloitin hiomisen reunoista, jotta ei keskikohtan tulisi "lättänää" paikkaa. Hiomisessa käytin ensin epäkeskoa ja lopuksi hion käsin tasaiseksi. Kitin hionnassa kannattaa käyttää joko mustaa maalia tai ihan oikeaa spray guidea, jonka avulla saadaan näkymään korkeuserot kitissä. Pariin otteeseen jouduin kittaamaan joitain kohtia uudelleen, jotta pinnasta saatiin tasainen. Kun olin tyytyväinen pintaan putsasin sen taas rasvanpoistolla ja valmistauduin maalaamaan sen pohjamaalilla.
Pohjamaalina käyin Temacoat epox maalia. Siinä on hyvä ruosteenesto pigmentointi, se tasoittaa pintaa (huokosia ym.) ja tekee hyvän tartuntapinnan, miinuksena on sen piiiitkä kuivumisaika n.16h. Maali on 2k maalia, joten siihen sekoitetaan kovetetta (hardener 088 5600) 4:1 suhteessa. Kovete sekoitettuna maali on vielä liian paksua, joten sitä ohennetaan Thinner 006 1031:llä. Ohentamiseen ei ole varsinaista ohjetta, joten sitä laitetaan tarpeeksi. Ruiskuna käytin pohjamaaliruiskua. Maalauksessa maalataan ensin harso ja sitten pari märkää kerrosta, riippuen pinnasta.
Epox pohjamaalin jälkeen karhensin pinnan harmaalla scotch brite villalla, pyyhin rasvanpoistolla ja maalasin sen standoxin hiomavärillä
Hiomavärin jälkeen alussa kantattu reuna saumakitattiin kentin saumakitillä. Saumakitti pursottetaan tuubistaan massaopistoolilla. Ennen varsinaista saumaa harjoittelin pellin palasiin tekniikkaa, kun tekniikka oli tarpeeksi hallussa kittasin sauman.
Kun kitti oli kuivunut hion hiomavärin tasaiseksi 600 softilla ja viimeistelin harmaalla villalla. Keskiviikkona meillä kävi standoxin edustajat pitämässä maalauskoulutuksen, jossa myös maalasimme harjoitustyömme standoxin uudella standoblu maaleilla. Maalatessa ruiskussa oli täysin erilaiset säädöt mitä olemme tottuneet käyttämään ja maalaustapakin oli erilainen. Normaalisti ruiskutetaan harso ja sitte märkä kerros, mutta standobluessa maalataan ensin märkä kerros ja sitten vasta harso. Maalina oli hopea metallic maali.
Tänään torstaina lakkasimme maalatut harjoitustyöt uudet säädöt ja niksit käytössä. Huom! kuvissa lakka ei ole täysin kovettunut
Harjoitustyö on valmis! Työ oli ihan mielenkiintoinen tehdä ja kittaus oli kyllä haastavaa tämän muoitoiseen kappaleeseen. Saumakittaksen opettelu oli kiinnostava lisä tähän työhön. Maalauskin onnistui hyvin kiitos standoxin maalauskoulutuksen. :D