keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Muovikorjaus


Opinnäytetyöni käsittelee muovikorjausta. Kerron yleisimmin autoteollisuudessa käytettävistä muoveista ja erinäisistä korjaustavoista ja jonkinverran omasta kokemuksesta muovin korjauksessa.

Autoteolisuudessa käytetään yhä enemmän muovia korvaamassa metallisia osia, esim, lokasuojat ja takaluukku. Tekemällä osia muovista säästetään osien painossa ja hinnassa. Muovista on helpompi tehdä monimutkaisempia muotoja, sitä on nopea valmistaa, se ei ruostu ja se kestää pieniä kolhuja riikkoontumatta. Huonoja puolia muovisissa osissa on pakkasen ja kuumuuden kesto, muovin lujuus ei ole yhtä suuri kuin metallilla ja myöskin maalaus on monimutkaisempaa. Melkein kaikkia muoveja voidaan liimata tai hitsata. Autoissa käytettävät muovit voidaan jakaa kahteen ryhmään, kertamuovit ja kestomuovit.

Kertamuovit on valmistettu muotissa suoraan valmiiksi ja niitä ei voida jälkeenpäin muokata lämmöllä, eikä niihin voi muovihitsata. Ominaisuuksina on kova lujuus ja lämmönkestävyys. Käytetään lokasuojissa, puskureissa, kuorma-autojen maskeissa ja takaluukuissa.

Kestomuoveihin kuuluu:
 ABS - Käytetään koteloissa, kromatuissa muoveissa. Liimaus tai asetoniin liettaminen, jolloin muovi liukenee asetoniin ja saadaan muovista koostuva liima.
 PP - Käytetään verhouksen osissa, koteloissa ja sähkötarvikkeissa. Korjataan hitsaamalla
 PE - Käytetään säiliöissä ja tiivisteissä, kestää kemikaaleja. Liima ei tartu, joten hitsaus paras korjauskeino
 PUR - Käytetään tiivisteissä, puskureissa ja hinoissa. Ei hitsattava, joten liimaus
 PVC - Käytetään koteloissa, putkissa ja sähkötarvikkeissa. Hitsattavissa ja myös mahdollista liimata.
 PA - Käytetään jäähdyttimien päädyissä, laakereissa, hammaspyörissä ja liukupinnoissa.. Hitsaus ja liimaus.

Rikkoutunut muovi voidaan yleensä joko hitsata tai liimata. Jokaisella muovilla on omat ominaisuutensa ja vaatimuksensa liimaukseen ja hittsaukseeen littyen. Jotkut muovit haurastuvat kun niitä hitsataan ja joihinkin muoveihin liima ei tartu.

Muovin liimaus
Muovin liimauksessa yleensä liimattava alue vahvistetaan joko liimamasssan sisään upotettavalla vahvike verkolla tai rikkoutuneen alueen takapuolelle liimataan vahvikematto, joka myös pitää osan muodossaan liimatesssa. Muovin sisään voidaan myös upottaa tukilankoja, jotka kuumennetaan laitteella ja upotetaan muoviin.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/31wafxmk6ZL.jpg




Liimatessa muovi ei kohdistu lämpövaihtelulle, joten osa säilyttää muotonsa paremmin. Korjaus aloitetaan puhdistamalla osa hyvin. Jos kyseessä on halkeama sen päihin porataan pienet reijät estämään halkeaman jatkuminen. Liimattavista pinnoista poistetaan maali ja mahdolliset kitit ja liimat. Jos osasta on lähtenyt palanen se vodaan tukilangoilla pitää paikoillaan. Terävät ja epätasaiset reunat pyöristetään ja halkeaman reunat viistetään, jotta liima täyttäisi halkeaman. Vaurioalueeseen leikataan sopiva palanen tukimattoa ja valitaan materiaalille soveltuva liima. Liimaa levitetään vaurioalueelle pieni kerros ja tukeva matto upotetaan liimaan. Liimaa voidaan levittää molemmille puolille jos tarpeellista, mutta vähintään ulkopuolelle. Liimaa voi tasoitaa lastalla, jonka jälkeen annetaan liiman kovettua täysin. Kun liima on kovettunut voidaan se hiota tasaiseksi ja kitata jos tarpeellista. Tämän jälkeen pitää aluelle jossa näkyy puhdasta muovia laitaa muovitartunta-aine, jonka jälkeen on osa valmis maalattavaksi. ABS -muovia voidaan liimata muoviliimalla, mutta myös liimaa voi tehdä itse. Paloja ABS -muovia sekoitetaan asetonin kanssa, jolloin muovi sulaa asetonin joukkoon luoden täytemassaa. Massaa käytetään kuin liimaa ja kun massa on avoimessa tilassa asetoni haihtuu massasta jättäen muovin jälkeensä.

Muovihitsaus
Muovin hitsaukseen on monia tapoja ja välineitä. Kaikki menetelmät käyttävät lämpöä hyväkseen ja yleensä lisäainelankaa. Hitsattaessa muovia lämmitetään ja lisätään lisäainelankaa täyttämään varioalue. Muovihitsauksessa käytetään useimmiten kahta eri menetelmää, joko käyetään muovihitsaukseen tarkoitettua kuumailmapuhallinta tai lämmitettävää metallista lastaa joka sulattaa muovia.

http://www.harborfreight.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/m/image_11982.jpg?01RI=41BFA104DF58118,cm:akamai.mathtag.com%2fevent%2fimg%3fakam_state%3d0%26no_log%26mt_nsync%26mm_bnc%26relay%3dhttp%253A%252F%252Fak-sync.datasvc.mediamath.com%252Ffcgi.insight-drp%253Furl%253D-%2526referer%253Drelaytest%2526ip_address%253D127.0.0.1%2526cpcode%253D52202%2526akid%253D3Mv62FBgjgx-y4PLD71nf203235h9Af3xg2hYGWTyV31oIMCADxONcA%2526blob-id%253D7%2526blob%253D%255BMM_UUID%255D%255Cr%255Cn&01NA=ck&
Kuumailmapuhaltimella hitsattaessa kuumennetaan hitsattavaa osaa ja lisäainelankaa. Hitsattava alue on oltava puhdasta muovia. Halkeaman reunat viistetään ja tasoitetaan. Valitaan soveltuva lisäainelanka tai tehdään samanlaatuisesta muovista lisäainelanka. Osaa ja lisäainelankaa kuumennetaan tasaisesti ja lisäainelankaa aletaan työntää muoiviin. Muovia ei saa polttaa vaan kuumentaa vain sen verran että muovi sulaa. Lämmöllä ja langalla mennään koko hitsattava alue läpi, jonka jälkeen annetaan muovin hetken jäähtyä ja sen jälkeen tasoitetaan histsipalko, kitataan osa, laitetaan muovitartunta-aine alueille jossa muovia näkyy ja osa on valmis maalattavaksi.

http://img.directindustry.com/images_di/photo-g/hot-air-plastic-welder-16079-2496701.jpg

Kun käytetään lämmitettävää lastaa ns. lapiota on työvaiheet samat mutta vain työkalut erilaiset. Hitsipää lämpeää ja sulattaa samalla hitsattavan muovit ja lisäaineen. Hitsipäällä ei pääse kaikkiin nurkkiin ja kulmiin, mutta sillä on nopea ja helppo tehdä hyvää saumaa ja pään voi laittaa vaikkapa tavalliseen kolviin. Lastalla on helppo sulattaa muovin sisään metallisia vahvikeverkkoja. Muovia hitsatessa on lämmön säätö tarkkaa jotta muovi ei pala tai sen pintaan ei nouse rasva.
Itse olen korjannut muovia liimaamalla ja hitsaamalla. Itse pidän enemmän hitsaamisesta, mutta kaikkia muoveja ei voi hitsata, jolloin on liimattava. Liimauksessa tarvikkeet vahenevat ja eri muoveille pitää olla eri liimat. Hitsauksessa taas voi työkalut olla kalliita ja hitsaaminen vaatii harjoittelua. Muovien ja kemikaalien kanssa työskentelyssä pitää aina muistaa suojavälineet ja hyvä ilmanvaihto.